Suunto Spartan Sport Wrist HR

A Suunto 2017. januárjában mutatta be a Spartan család Sport Wrist HR modelljét, amelynek különlegessége, hogy a megszokott mellkasi pulzusmérő pánt helyett a csuklón, optikai technológiával végzi a pulzusmérést. A minél pontosabb mérési eredmények és megbízhatóság érdekében a Suunto az óra fejlesztését a viselhető biometrikus optikai szenzorok élenjáró kutató központjával, a Valencell Laboratories-el közösen végezte. A Valencell szabadalmaztatott technológiájának lényege, hogy az eszközön (jelen esetben az óra hátlapján) lévő LED-ek megvilágítják csuklódat és folyamatosan mérik a fény eloszlását a véráramban. A mérés a fotopletizmográfia (PPG) jelenségén alapul, ugyanis érrendszeri kutatások bebizonyították, hogy  a fény eloszlásának mértéke a véráram dinamikájának függvényében előre, pontosan megjósolható és így akár egy pulzusváltozás, akár a véráram kardiális térfogat növekedése is jól nyomon követhető.
Ez a technológia az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődési íven ment keresztül és ma már laboratóriumi vizsgálatok alapján is kijelenthető, hogy mérési pontossága a referencia mellkasi pulzusmérésekkel is összevetve nagyságrendileg csak 5%-os eltérést mutat a mérések 90%-ában (természetesen a mérő szenzorok megfelelő viselése és használata esetén).A maximális megbízhatóság és mérési pontosság érdekében a Suunto sok gyártóval ellentétben nem csak licencelte a Valencell Performtek technológiáját, hanem annak Benchmark csomagjának igénybevételével a teljes fejlesztési fázisba is bevonta a laboratóriumot, így a mérőeszközök beépítésétől a kapott adatok analízisén át egészen a Valencell önkéntesek százaival végrehajtott tesztprogramjába való beillesztéséig folyamatos a két cég együttműködése.
A PerformTek technológiához kapcsolódó nagyságrendileg 70 darab bejegyzett szabvány közül talán az egyik legfontosabb az ún “aktív jel karakterizációs” eljárás, amely képes a bőrfelületen keresztül megvilágított vénák és az azok által elnyelt fény fotószenzoros mérésére úgy, hogy kiküszöböli az összes “mellékzajt” a mérés során, így elkerülhető, hogy akár az erős napfény, vagy akár a mozgás közben fellépő zavaró tényezők befolyásolhassák a mérési eredményeket.
Összegezve, az aktív, mozgás közbeni pulzusmérés két nagyágyújának kapcsolatából csak valami remek dolog születhet, de a technológia sajátosságai révén pár dologra viszont oda kell figyelned, hogy órádat a legprecízebben és a lehető legelégedettebben használhassad edzéseid során:

  • mivel az óra hátlapján található LED-ek biztosítják a mérés alapját, ezért a mérési pontosságot érzékenyen érinti az óra mozgása, ezért fontos, hogy az órát stabilan, szorosan rögzítsd a csuklódon, a “normál” óráknál megszokottnál kicsivel feljebb.
  •  mérési technológia csak akkor működőképes, ha a csupasz bőröddel érintkezik, a bőröd és az óra érzékelői között semmiféle anyag nem lehet (még a legvékonyabb aláöltözetek vagy csuklópántok is kizárják a szenzorok alkalmazását).
  • az óra elsősorban olyan mozgásformáknál alkalmazható teljes pontosságával, amelyeknél biztosított a folyamatos mérés lehetősége, tehát állandó, egyenletes véráram mellett az óra is folyamatosan érintkezésben van bőröddel; ilyen tevékenységek pl a futás, kerékpározás és a mindennapos aktív sporttevékenységek.
  • olyan mozgásformáknál, amelyek szabálytalan intenzitású és irányú karmozdulatokat gyakran tartalmaznak (erőnléti edzések, crossfit, ütőssportok, stb) az óra mérései esetenként pontatlanná válhatnak, ezért ezeknél a mozgásoknál továbbra is szükséged lehet esetlegesen a Smart Sensor mellkasi pulzusmérő pánt használatára.
  • az úszás, a vizes közeg szintén zavarhatja a csukló-szenzorok pontosságát az óra és a bőrfelület közé befolyó víz miatt.
  • nagyon alacsony pulzusértékek esetén elképzelhető, hogy a szenzorok nem képesek stabil mérési eredményeket biztosítani, de ezt egy, a mérés kezdete előtt elvégzett rövid bemelegítéssel kiküszöbölheted.
  • sötétebb ill. tetovált bőrfelület szintén befolyásolhatják az optikai szenzor megbízhatóságát.

A pulzusmérési technológiától eltekintve a Spartan Sport Wrist HR órák teljes mértékig megegyeznek a Spartan Sport modellekkel, tehát ugyanazokat a jól megszokott funkciókat, működtetést és szoftveres tudásbővítést várhatod a Wrist HR család tagjaitól is. A Wrist HR órák természetesen a Suunto Smart Sensor mellkasi pulzusmérő órákkal is kompatibilisek, így meglévő pulzusmérő pántodat is használhatósági kompromisszumok nélkül használhatod majd új óráddal. Fontos megjegyezni, hogy az optikai pulzusmérés egyenlőre a Spartan család Sport szériájánál jelent csak meg és a technológia sajátosságai miatt a Suunto nem is tervezi ennek kibővítését az Ultra szériára is.
Természetesen üzletünkben a Spartan Wrist HR órák mindhárom színváltozatát (cseresznyevirág rózsaszín, fekete és kék) megtalálod illetve webshopunkban is megrendelheted. Bármiféle kérdésed esetén örömmel állunk rendelkezésedre akár szóban akár írásban, keress minket bátran!